fbpx

Mietityttääkö sähkön hinta? Mitä enemmän sähkön hinta nousee, sitä parempi valinta maalämpö on.

Sähkönkulutus on noussut otsikoihin tänä vuonna, ja uutiset kuulostavat huolestuttavilta. Sähkösopimusten päättymisestä, uusimisesta ja niihin liittyvästä problematiikasta on kirjoitettu laajalti, mutta enemmän keskustelua saisi olla myös energiatehokkuuden lisäämisestä.

Omakotitalonomistajilla ja -rakentajilla asia on varmasti mielen päällä erityisesti. Mitä kannattaa tehdä, jotta sähkönkulutus omakotitalossa on mahdollisimman pieni?

Energiansäästöä miettiessä kannattaa muistaa, että ylivoimaisesti eniten energiaa taloissa vie lämmitys. Toki valaistuksen ja sähkölaitteiden käytön minimoimisella on myös vaikutusta, mutta tärkeimmät toimet kannattaa kohdistaa nimenomaan lämmitykseen.

Lue myös: Maalämmön sähkönkulutus

Vinkkejä energiansäästöön omakotitalossa riittää

 

Hyvin tunnettu ja tehokas keino sähkönkulutuksen vähentämiseen omakotitalossa on sisälämpötilan laskeminen. Yhden asteen lasku sisälämpötilassa voi tarkoittaa jopa 5 prosentin säästöä energiassa. Mutta omakotitalossa pitää myös miettiä ilmankosteutta ja talon elinkaarta: esimerkiksi liian kunnianhimoinen viilentäminen, varsinkin märkätiloissa, voi altistaa homeongelmille. Omakotitalossa lämpötilan hallintaa kannattaakin tarkastella huone kerrallaan. Löytyykö talosta tai ulkorakennuksista esimerkiksi vähän käytettyjä huoneita, jotka voidaan pitää pääosin suljettuina ja matalalla lämmöllä?

Lisäeristäminen kannattaa, jos mahdollisuuksia löytyy. Vanhojen ikkunalasien uusiminen on nykyisissä olosuhteissa melko varmasti itsensä takaisin maksava investointi, ja energiatehokkuutta lisääviä verhojakin on nykyään saatavilla.

Pyykinpesu, pyykin kuivaus, sauna, uuni ja lämmin vesi tarvitsevat kaikki lämpöä. Näiden käytön vähentäminen, kodinkoneiden vaihtaminen energiatehokkaampiin sekä kaiken tuotetun lämmön maksimaalinen hyödyntäminen ovat hyviä energiansäästön keinoja.

Maalämpöön vaihtaminen omakotitalossa säästää koko ajan enemmän

 

Kaikkein oleellisinta on kuitenkin se, miten talo lämpiää – öljyllä, sähköllä vai esimerkiksi maalämmöllä? Suomen yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö, mutta onneksi uusissa omakotitaloissa erilaiset lämpöpumppuratkaisut ovat nykyään ykkösiä.

Öljylämmitystä löytyy yhä vanhoista omakotitaloista. Se ei ole sähkösyöppö, mutta öljy on niinikään todella kallista – ja epäekologista. Aluehallintovirasto onkin myöntänyt energia-avustusta maalämpöön siirtyville, jos vanha lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita.

Kaikkien vesikiertoisesti lämpiävien talojen lämmityskuluja olisi nyt kaikkein nopeinta ja tehokkainta suitsia asentamalla niihin maalämpö. Jo ennen vuotta 2022 maalämmön käyttökustannukset olivat noin kolmanneksen vähemmän kuin sähkö- tai öljylämmityksen. Uutta laskelmaa on vaikea tehdä, kun sähkön ja öljyn hinnat elävät tällä hetkellä niin paljon, mutta ero on varmasti nyt vielä paljon suurempi.

Ei olekaan siis ihme, että tällä hetkellä maalämmön suosio on valtavassa nousussa. Se näkyy myös meillä Max’silla – ruuhkaa on ollut keväästä asti. Koska maailmantilanne jatkuu epävakaana, asiaan kannattaa kuitenkin tarttua positiivisella otteella. Mitä aikaisemmin lupa-asiat ja energia-avustushakemukset laittaa vireille ja mitä ripeämmin ottaa maalämmön toimittajaan yhteyttä, sitä nopeammin päästään eteenpäin.

Jos sähkön hinta huolestuttaa, tutustu maalämpöön. Ota meihin yhteyttä mahdollisimman pian, ja kerromme mielellämme lisää. Voimme tehdä myös tarkempia laskelmia siitä, millainen on odotettu sähkönkulutus omakotitalossasi maalämmön asentamisen jälkeen.

 

Ota yhteyttä!