fbpx

 

Porakaivot porataan ulos, ja ulkona on aina elämää. Siksi on normaalia, että jos kaivoa ei ole suojattu, sinne voi pudota vaikka sammakko tai hiiri. Veteen voi valua pintavettä, joka aiheuttaa haittoja, tai maaperästä voi imeytyä veteen esimerkiksi liikaa humusta.

Meillä on jo noin 40 vuoden kokemus porakaivoista, joten mikään kaivoihin liittyvä ei ole meille vierasta. Kokosimme tähän artikkeliin joitakin asiakkaitamme vesihuollossa mietityttäviä kysymyksiä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä porakaivoista ja vesihuollosta

 

Miksi kaivovesi haisee pahalta?

Kaivovesi voi haista monesta syystä mutta yleisimmin syynä on veteen päässyt väärä aines. Jos vesi haisee kananmunalle, kyse on rikkivetystä, joka tulee maaperän kalliosta. Tai kaivoon on voinut valua vettä, joka alkaa haista.

Usein vesi täytyy analysoida, kun selvitetään pahan hajun syytä. Jos vesinäyte tarvitaan, kannattaa viedä vesinäyte paikalliseen laboratorioon – autamme tässä tarvittaessa – jonka tulosten jälkeen tehdään oikeat toimenpiteet.

Miksi kaivon vesi on sameaa tai keltaista?

Myös värimuutokset voivat johtua samoista syistä kuin oudot hajut, eli kaivoon on päässyt jotakin sinne kuulumatonta. Kaivon todellinen tila selviää vain tutkimalla.

Voiko haitta-aineet suodattaa vedestä pois?

Useimmiten. Melkein kaikki voidaan suodattaa pois. Laitteet on kuitenkin optimoitava oikeaan käyttötarkoitukseen – vaihtoehtoja on paljon!

Voiko veden huono laatu johtua laitteiden ja rakenteiden kunnosta?

Joskus ongelmat kaivoveden laadussa tosiaan johtuvat laitteiden tai rakenteiden ongelmista. Meidän vesihuoltoeksperttimme tarkistaa laitteet, ja tarvittaessa hän kuvaa kaivon erikoisvalmisteisella kameralla, joka paljastaa piilevät viat. Jos viallisia tai rikkinäisiä osia löytyy, voimme auttaa niiden vaihtamisessa.

Riittääkö kaivon puhdistaminen?

Joskus kaivon puhdistaminen riittää ratkaisemaan ongelman. Mutta ilman analyysiä ja tutkimuksia sitä ei voi tietää.

Kaivon ongelmien tutkiminen on kuitenkin eri asia kuin pelkkä puhdistus. Muistathan, että viranomaiset suosittelevat tarkistuttamaan porakaivon 5–10 vuoden välein vaikka ongelmia ei olisikaan. Tarvittaessa meiltä toki voi tilata pelkän porakaivon painehuuhtelun erikseen.

Mitä muita huoltotoimenpiteitä kaivolle voi tehdä?

Kaivon puhdistamisen, laitteiden huollon ja optimoinnin sekä hyvän suodattamisen lisäksi voidaan tukea kaivoa, jos siinä havaitaan halkeamia. Lisäksi salaojituksen toiminta tarkistetaan sekä tietysti voidaan parantaa kaivon suojausta.

Voiko käydä niin, että tarvitaan uusi kaivo?

Porakaivojen tapauksessa tämä on erittäin harvinaista, mutta mahdollista. Tuolloin tärkeää on sijoittaa uusi kaivo sellaiseen paikkaan, ettei aiempi tilanne enää uusiudu. Autamme tässäkin.

Jos siis porakaivosi kaipaa puhdistusta, huoltoa tai ongelmien selvittämistä ja poistoa, ota yhteyttä!

Miksi vesi haisee